Waarom doen er zo veel mensen onderzoek naar alle invloeden van klimaatverandering!

Als je het mij vraagt, is het antwoord misschien goed: “Het hangt ervan af. Het hangt af van wat je zoekt als je ideale klimaat. Als u vaak moe, humeurig en depressief bent, maar verder gezond en fit, geeft u misschien de voorkeur aan de stimulerende klimatologische effecten van de kust of het Alpengebied. Aan de andere kant, als u last heeft van artritis of hart- en vaatproblemen kan en moet uw voorkeur uitgaan naar een kalmerend of genezend klimaat.

Er zijn genoeg mensen die onderzoek doen naar het klimaat

Helaas zult u het moeilijk vinden om hulp te krijgen van de medische autoriteiten, omdat er maar een paar landen zijn die wetenschappers in dienst hebben die kunnen uitzoeken waar ze een stimulerend, kalmerend of genezend klimaat kunnen vinden. Een van die landen is Duitsland, waar wetenschappers accreditaties afgeven aan kuuroorden of kuuroorden op basis van onder andere het klimaat van een bepaalde locatie.  Dat is logisch, want je wilt niet toestaan dat een kuuroord zich een kuuroord noemt als bijvoorbeeld de vervuiling boven het gezonde niveau ligt.

 Er zijn genoeg redenen om het klimaat te onderzoeken

De biometeorolgisten, zoals deze wetenschappers worden genoemd, maken een onderscheid tussen drie klimatologische regio’s: de kust en de aangrenzende laaglanden, de alpiene regio’s en de middengebieden daartussen.

Het bioklimaat van de kust en het laagland

Het klimaat van de kust en het aangrenzende laagland kan tegelijkertijd stimulerend en rustgevend zijn. Enkele van de effecten zijn:

– Mensen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen en allergieën voor deeltjes of chemicaliën in de lucht hebben baat bij de schone, frisse en zilte lucht in de buurt van de kust.

– De oceaan matigt temperatuurschommelingen, wat welkom is voor iemand met hart- en bloeddrukproblemen.

– Het jodiumgehalte van de zoute lucht kalmeert huidaandoeningen zoals psiorasis en acne.

– Het verkoelende effect van een sterke bries stimuleert het cardiovasculaire systeem van gezonde en fitte mensen,